sâmbătă, 11 iulie 2009

Nevoia de lupta

Stau uneori si ma intreb de ce joc Counter Strike ca un tembel.
Ce nevoie am de lupte virtuale, in lumi virtuale?
Oare ce nevoie care trebuie satisfacuta ma impinge sa joc cu atita pasiune, eu si altii, jocuri de razboi?
Si gandindu-ma la asta, in pauza dintre doua ture de CS, mi-am adus aminte de o carte de SF minunata ( ce sa fac daca am citit asa mult la viata mea?) .
Cartea este a lui Herbert Franke - a nu se confunda cu Frank Herbert, un alt titan al SF-ului mondial.
Este vorba de "CAPCANA DE STICLA", si imi voi permite sa citez un pasaj din aceasta carte, care cred ca explica cel mai bine nevoia asta imperioasa a noastra.

" M (inscriptie la inceputul benzii magnetice)
Lupta este izvorul tuturor lucrurilor.
Ati auzit aceasta propozitie de multe ori si totusi nu v-ati dat probabil niciodata seama de adincimea intelepciunii cuprinse in ea.
Lupta este izvorul tuturor lucrurilor.
Acest adevar incepe mult inaintea razboaielor cu rachete, a covoarelor de bombe, a exploziilor de grenade, a atacurilor cu torpile. A inceput chiar inaintea muschetelor, a arbaletelor, a tevilor cu sageti, a sulitelor, a ghioagelor, a maciucilor. A inceput inainte sa existe pumnul, copita, gheara sau teapa. A inceput la radacina vietii acesteia, care este a noastra. Este atit de inradacinat in noi, ca nici nu am putea exista daca nu ar exista lupta.
Lupta este izvorul tuturor lucrurilor.
Asta inseamna: cel mai tare castiga, cel mai slab pierde. Acest lucru suna crunt. Dar acesta este adevarul. Este necesar.
In stiinta are un alt nume. Acolo se numeste Principiul supravietuirii."

joi, 9 iulie 2009

Cinematografia moare, dar nu se preda

Sa-mi reiau ideile:
Tocmai cind credeam ca nu mai apar filme de calitate anul acesta, am fost placut surprins sa vad ca totusi se mai misca ceva si in lumea asta a filmelor.
Doua filme mi-au atras atentia saptamina aceasta: O recidiva a lui Nicolas Cage, un film de genul lui NEXT, la fel de bun, daca facem abstractie de finalul abrupt: KNOWING. In loc de o idee buna marca Philip K. Dick, KNOWING beneficiaza de un regizor bun, acelasi care a regizat si filmul 300: Alex Proyas.
Deci un film SF de calitate, cit de cit, care macar nu te face sa iti pierzi doua ore degeaba.

La fel, un SF, mai mult fantastic decit science este si WATCHMEN. De data asta avem de vizionat trei ore de film plin de dramatism, speculind o idee destul de uzata, dar intr-o maniera placuta, daca nu originala: salvarea lumii de la distrugere prin razboi nuclear. Aici nu avem de-a face cu actori celebri precum Cage, dar avem macar un fir narativ care te poate tine treaz si fara nervi circa trei ore.
Notele de pe imdb.com nu reflecta realitatea, caci gusturile nu se discuta... si prostia e universala precum hidrogenul...
Deci, vizionati-le ca nu o sa pierdeti nimic...

Din arhiva Radiodifuziunii romane

Ascultati o piesa de teatru radiofonic extraordinara, de-a lui ION BAIESU.
Din arhiva radiodifuziunii, am facut foarte greu rost de ea...


Ion Baiesu - Nu muriti din intamplare [1991]
Asculta mai multe audio Divertisment

miercuri, 8 iulie 2009

Intoarsa ca la Ploiesti

Am inceput sa scriu un post, dar in timp ce il scriam, ma uitam la televizor, si vazind ce se intimpla acolo, la orele astea tarzii din noapte, am schimbat brusc tema discutiei... si titlul, bineinteles.
Reluind ideile din comentariul de mai jos, nu pot sa inteleg sub nici o forma, curajul nebun de-a dreptul al unora de a se implica in probleme care ii depasesc din toate punctele de vedere.
Ma uit la televizor la interogarea ministrei Ridzi, si stau si ma gandesc ca si pensionarul din batatura: de unde atita curaj la oamenii astia?
In tara asta sint atit de multi oameni inteligenti si capabili (fara ca poporul roman sa fie inteligent si capabil) care nu cred ca ar vrea sa ia sub nici o forma pe umerii lor o asemenea responsabilitate, de ministru sau alt cadru in conducerea acestei tari.
De ce intotdeauna incapabilii si slab pregatitii sint cei care isi asuma prerogativele conducerii unei societati? De unde le vine curajul asta nebun de a se implica in probleme pentru care nu au nici inclinare si uneori nici pregatire - si vai si de pregatirea lor !
Si cei care ar putea sa faca lucrurile astea , mult mai bine si mai eficient, stau deoparte?
Este cred , o logica si in asta: tocmai de aceea nu se implica: pentru ca isi dau seama de consecintele activitatii lor. Tocmai de aceea...
Nu e rau sa ai tupeu, dar daca ai si un pic de minte nu strica.

luni, 6 iulie 2009

The purpose of human existence

The purpose of human existence



Questioner: What is the ultimate reason or purpose of human existence? Krishnamurti: Do you know any purposes? The way we live has no meaning and no purpose. We can invent a purpose, the purpose of perfection, enlightenment, reaching the highest form of sensitivity; we can invent endless theories. And we are caught in those theories, making them our problems. Our daily life has no meaning, no purpose, except to make a bit of money and lead an idiotic kind of life. One can observe all this, not in theory but actually in oneself; the endless battle in oneself, seeking a purpose, seeking enlightenment, going all over the world—specially to India or to Japan—to learn a technique of meditation. You can invent a thousand purposes but you need not go anywhere, not to the Himalayas, to a monastery, or to any ashram—which is another form of concentration camp—because everything is in you. The highest, the immeasurable, is in you, if you know how to look. Do not assume it is there; that is one of the stupid tricks we play upon ourselves: that we are God, that we are the ‘perfect’ and all the rest of that childish stuff. Yet through the illusion, through ‘what is’, through the measurable, you find something that is immeasurable; but you must begin with yourself, where you can discover for yourself how to look.

Jidda Krishnamurti
Beyond Violence, pp 106-107

Extras din pagina http://www.jkrishnamurti.org/