marți, 30 iunie 2009

Le matin des magiciens (Dimineata magicienilor) - Louis Pauwels si Jacques Bergier

Ca sa incep cu ceva, m-am gandit sa incep prin a va recomanda, dar nu oricui, o carte minunata, o adevarata "biblie" a intelectualului "social", poate autodidact, nu a aceluia fabricat in "uzinele" atit de rigide ale sistemelor noastre de educatie.

DIMINEATA MAGICIENILOR, este o carte scrisa de Louis Pauwels, alaturi de Jacques Bergier, unul dintre francezii, contemporani cu noi, care a fost implicat adinc in miscarile stiintifice ale secolului al XX -lea, la limita intre stiinta si magie.
Finalizata in 1960, cartea reprezinta, asa cum spune si autorul ei, "rezultatul a cinci ani de cercetari in toate sectoarele cunoasterii, la granita dintre stiinta si traditie".
O opera pe buna dreptate, care trece in revista toate realizarile secolului trecut, si nu numai, dar nu cu rigiditatea caracteristica unei carti de popularizare a stiintei, ci cu candoarea unui autor implicat direct in aceste evenimente.
Alchimie, stiinte oculte, intilniri cu magicieni adevarati si inchipuiti, informatii din lumea fizicii nucleare si o explicatie rezonabila pentru cel mai mare cutremur al secolului 20: nazismul.
Toate acestea, explicate prin prisma unui curent initiat - precum "dadaismul" lui Tristan Tzara, - de catre cei doi autori, si numit Realism Fantastic.

Citeste-o, citeste-o, citeste-o ...

"O viata de om nu se justifica altfel decit prin stradania, chiar nefericita, catre o mai buna intelegere. Iar a intelege mai bine inseamna a adera mai bine. Cu cit inteleg mai mult, ca atat mai multa dragoste port, caci tot ce e inteles e bine"
Louis Pauwels

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu