miercuri, 1 iulie 2009

Iluzia demnitatii in capitalism

Acum citeva zile il intrebam pe vecinul meu cum ii mai merge la slujba lui "bine-platita" pe care tocmai reusise sa si-o gaseasca de ceva vreme. Raspunsul lui a venit rece: sint somer. Din nou !

Sa "reusesti" sa devii somer la citeva luni dupa angajare, asta da placere... iata inca una din "minunile" capitalismului. Si mi-am adus aminte de minunatele vremuri ale societatii socialiste, in care nici sa fi vrut si nu erai dat afara. De ce? Pentru ca toata lumea trebuia sa munceasca, toata lumea avea dreptul sa munceasca, si de ce nu, datoria.
Astazi, in pseudo-capitalismul in care traim, statutul nostru nu e decit de sclavi ai sistemului. Nu ni se spune in mod direct, dar ni se sugereaza in toate modurile posibile. Caci ce este capitalismul, decit, cum bine spunea Marx, sistemul in care unii se imbogatesc, iar unii saracesc. Nimic nu se pierde, totul se transforma, vorba lui Lavoisier. Si cu valorile materiale e la fel ... ca unii sa se imbogateasca, e necesar ca altii sa saraceasca. Capitalul lui Marx spunea asta de multa vreme. Dar din pacate, ca omul sa creada ceva e nevoie, de cele mai multe ori, sa o traiasca pe propria-i piele.
Daca nu credeti, uitati-va la voi...

1 comentarii:

Anonim spunea...

Sa traiti bine :)

Trimiteți un comentariu